abracsik
Király Dávid Zsolt 50 évesen

Kedves Látogató!

Szeretettel köszöntöm az öt — különböző témájú — honlapomon! A rólam szóló információkat, referenciákat, archív dokumentumokat és az aktuális mondanivalómat (újszerű megközelítésben értelmezem a kortárs zenét, a művészetet, a szabadságot) az alábbiak szerint rendszereztem és csoportosítottam:
1. hivatalos honlap www.kiralydavidzsolt.hu — zeneszerzői tevékenység,
2. alternatív honlap www.kiralydavidzsolt.com — rendhagyó írások és magánszféra,
3. kapcsolatrendszer www.cccm.hu — a kortárs zene problematikája,
4. civil tiltakozás www.azenearnyeka.hu és
5. blog www.artatlanvagyok.hu.

(A fejlécen olvasható menüpontok segíthetnek a tájékozódásban: a KEZDŐLAPOK menüpontban váltani lehet a honlapjaim között, a ZENEHALLGATÁS menüpont alatt több művem meghallgatható, a BLOG menüpontra kattintva pedig az elérhetőségem is megtalálható.)

A zene: dimenziók tánca.

A kottakereszt — mint minden szimbólum általában — többféle jelentést hordoz magában. Számomra az emberiség békéjének, fejlődésének, lelki és anyagi boldogulásának a zálogát, a gondolatszabadságot jelképezi.

A vonalrendszer közepső (harmadik) vonalán található kottafej különbözőképpen értelmezhető (G, A, B vagy E hangot jelent) attól függően, hogy a kottakeresztet melyik irányból nézzük. A négy szuverén hang (a négy zenei dimenzió) párhuzamos létezése azonban nem gyengíti, hanem — egy magasabb létsíkon zenei motívummá egyesülve — erősíti egymást.

Létezik a kottakeresztnek egy másik jelentése is: a belső iránytű, az intuíció. Modern életmódunk következtében temérdek mennyiségű információ, vizuális és hanginger ér bennünket. Egyre nehezebb eligazodnunk az egymásnak ellentmondó állítások és hírek között. Egyre többen, egyre zajosabban versenyeznek a figyelmünkért. Érdemes megtanulnunk befelé is figyelni.

A G-A-B-E motívum — és a kottakereszt — megihletett, és zeneművészeti névjegyemmé vált...

Az igazi művészet mindent túlél.

Az igazi művészet azért is csodálatos, mert megszünteti az egyén kirekesztését: közösséget formál. Az X, az Y és a Z generáció, és mindenki, aki előtte vagy utána született, egyaránt részesülhet a művészet örömeiben, áldásaiban, a katarzisban, az egység érzésében, a Nagy Harmóniában. (Kodály Zoltán hasonló szavait megzenésítettem.)

A szimfonikus zenekar: transzcendentális hárfa.

Az ébresztőhúrok finom megpendítésével azt a kísérőszólamot kívánom megszólaltatni, amely még jobban kiemeli a mindannyiunk szíve mélyén lakozó (bennünk szunnyadó) Nagy Dallamot.

Karóra. Illúzióméter?

A készülő, nyolc egész estét betöltő színpadi ciklusom, a Gabriel-oktológia célja: egy izgalmas, de komoly és hosszú mese által elgondolkodtatni, inspirálni, új belső utakra invitálni..., azaz a Tisztelt Közönséget rég elfeledett ősi bölcsességek nyomába vezetni.

Boldog, szép napot kívánok Önnek!

Király Dávid Zsolt
zeneszerző

ÉLETRAJZ

HONLAPTÉRKÉP

SAJÁT AFORIZMÁK