abracsik

Video szvit – szimfonikus zenekarra

Az op.1-es Pinocchio és Gabriel című balett-szimfóniából összesen 7 zenekari szvit készült, a Video szvit az op.1g számozást viseli.

A mai világban egyre nagyobb szerepet kap a vizualitás, a vizuális megjelenés. A szerző ezt a tendenciát figyelembe véve állította össze a háromfelvonásos, 140 perces Pinocchio és Gabrielből a félórás Video szvitet. Tehát a szvitben a balett-szimfóniának azon zenei részletei hallhatók, melyek leginkább filmszerűek, képi ábrázoláshoz alkalmasak.

Király Dávid Zsolt az így keletkezett önálló zenekari művet tetszés szerinti megfilmesítésre szánja, azaz olyan hangversenyen képzeli el az előadását, melyen a hangversenyteremben ki van vetítve a Video szvit ihletésére készült film.

Az ilyen típusú hangversenyek egyre népszerűbbek, hiszen világszerte válthatunk jegyeket pl. olyan filmzenei koncertre, ahol a filmslágerek zenéi a hozzájuk tartozó filmjelenetekkel együtt láthatóak. A Video szvit azonban a vetítős koncertek típusán belül nem a kommerciális, hanem a művészi, gondolkodásra ösztönző irányzatot képviseli.

A YouTube képsorok is a zene megfilmesítése. A szerző önéletrajzszerűen, portréfilm vázlatoknak szánva montázsolta össze az archív fényképekből és 8 mm-es filmekből a holisztikus gondolkodását képviselő saját aforizmáinak a szimbolikus magyarázatait.

Konkrét cselekménye tehát a Video szvitnek nincs, a látottakat és hallottakat mindenki a saját világnézete, lelki fejlettségi szintje vagy hangulata szerint értelmezheti. A portréfilm vázlatok címe, a Zeneszerző tánca az egyik aforizmára utal, mely szerint az Univerzumban minden rezgésből áll – még az anyag is –, tehát végső soron minden zene.

A 7 zenei tétel címei – Egyben látni, Illúzióméter, Szimfónia, Szabadságérzet, Miért, Fényhozó és Új reneszánsz – kiragadott szavak az aforizmákból.

Ahogy a készülő, 8 egész estét betöltő színpadi ciklust, a Gabriel-oktológiát átszövi a G-A-B-E hangokkal kezdődő Gabriel-téma (a Pinocchio és Gabriel c. balett-szimfónia a második est ebben a ciklusban), úgy a Video szvitben is vezérfonalként végigfut a négyhangos motívum, összesen 108-szor. A sort a mű elején a fuvolaszóló indítja, a mű végén a rézfúvósok harsány kórusa zárja a G-A-B-E-motívum metamorfózisát.